Till alla som jobbar inom vården.

Pappa här, ett inlägg från en som kallar sig silverängeln kom nyss.

På eget initiativ lägger jag in hela inlägget även här.

Här kommer inlägget nedan.


Silver Ängeln om Söndag:
Jag hade egentligen inte tänkt skriva mer i din blogg Lina utan hålla mig i bakgrunden men efter inläggen i Sahlgrenska vs Gävle osv, så gjorde det att jag bara var tvungen att skriva till dig & ALLA andra en sista gång, lite tänkvärt...

OM SYNEN PÅ MÄNNISKAN
Det är få tillfällen i livet människan är så utsatt som när hon/han behöver hjälp & blir beroende av andra människor. I sjukvården tillspetsas detta, här kan den sjukes fortsatta existens vara beroende av andra människors skicklighet.
Inom all vård & behandling är tillfrisknande, förbättring, förändring eller upplevelse av välbefinnande också beroende av vårdgivarens attityd gentemot vårdtagaren, vilken styrs av vårdgivarens människosyn. Det är inte enbart medicinska & tekniska insatser som utgör grunden för goda konsekvenser av behandlingen. Hit hör också människan som utför behandlingen, & det sätt hon/han gör det på. I all vård & behandling är den enskilda människan (vårdpersonalen) en viktig faktor för behandlingsresultatet.
Varje människa är bärare av en människosyn. Alla övergrepp oavsett om det är inom familjen, vården osv är inte lika tydliga utan kan bestå i hårdhänt behandling som inte ger några synliga skador, nedsättande kommentarer & omdömen etc. Sådana handlingar är också uttryck för vederbörandes syn på människan. En människosyn är ett system av attityder som är förankrat hos en individ eller i en politisk ideologi, en behandlingsfilosofie, vårdprogram, behandlingsmetod etc. Hur varje människa kommer fram till sin syn på människan är svårt att beskriva. Människosynen kan förändras med ålder & erfarenhet. Det är inte säkert att en äldre dam/herre har samma syn på människan som denne hade som tonåring. Människosynen kan vara beroende av hur vi växte upp, vilken utbildning vi har, vad vi arbetar med & vilken livserfarenhet vi har. Den kan också vara beroende av om vi är friska eller sjuka, män eller kvinnor".
Vi förmedlar våra tankar & känslor till andra människor inte bara via verbal kommunikation utan även via kroppsliga uttryck. Det är lätt att ljuga verbalt, men det är betydligt svårare att göra det kroppsligt
(Källa: Arlebrink, J, Grundläggande vårdetik -teori & praktik.)

Ett råd till ALLA vare sig man jobbar inom sjukvården eller inte, det kanske är dax att vi börjar reflektera över våran egen människosyn.

Sjuksköterskor bör läsa sin etiska kod, ICNs etiska kod för sjuksköterskor, jag tycker att andra inom sjukvården borde läsa den också, den finns att läsa på Svensk sjuksköterskeförening, SSF:s, hemsida alternativ vårdförbundets hemsida & läkarna (er tänker jag inte hoppa över) ni har era egna läkarregler som ni kanske borde läsa igenom. Ibland så behöver vi ALLA en påminnelse till lite eftertanke & reflektion över vårat yrke. Tyvärr så finns det en del som anser sig vara bättre än alla andra & säger sig inte behöva någon påminnelse. Ett råd till er eller rättare sagt alla som jobbar inom vården bör faktiskt reflektera om det är vården ni vill jobba med. Om ni fortfarande vill jobba inom vården så kanske ni endast behöver ett miljöombyte, vem som helst kan bli "blind" av att arbeta på samma plats under flera år. Det kan ju vara så att tillslut ser man bara det man själv vill se eller så gör man endast det som gagnar en själv för att ta sig igenom sitt arbetspass. Att ta det säkra före det osäkra är inte alltid rätt i alla lägen pga att det är ju trots allt människor vi tar hand om. Ibland önskar jag att alla inom vården varit patient i en utsatt situation pga att det får en att reflektera på hur man själv vårdar de patienterna man ansvarar för.

Sjuksköterskan har fyra ansvarsområden, som borde uppmärksammas också, likaså bör alla som jobbar inom sjukvården tänka på de områdena... Det är att främja hälsa, att förebygga sjukdom, att återställa hälsa samt att lindra lidande. Sjuksköterska & läkare samt annan vårdpersonal ni är ett team som skall jobba för att göra alla ovanstående områdena för er patient, glöm inte det.

Tänkvärt också som står i ICN:s etiska kod för sjuksköterskor (den borde du läsa som skrev det om Lina & hennes pappa, likaså ni kollegor som vet vem det var som skrev det, ni har ett ANSVAR, speciellt kanske ni skall tänka på de 2 sista punkterna)..

Sjuksköterskan skall
o behandla information, som individen ger, konfidentiellt samt använda sitt omdöme när informationen delges andra.
o ingripa på lämpligt sätt för att skydda enskilda individer, familjer och samhälle när deras/dess hälsa är hotad av medarbetare eller andra personers handlande.
o alltid uppträda på ett sätt som bidrar till yrkets anseende och främjar allmänhetens tillit.
(Källa: Svensk sjuksköterskeföreningens hemsida: http://www.swenurse.se/ )

Många ser nog detta som en predikan men allt jag säger då är varsågod, det bjuder jag på...

Jag läser att du inte är så pigg Lina, mina tankar går till dig & din familj. KÄMPA på Lina, ge inte upp (jag vill se fler bilder på dig gåendes i korridoren).

Det känns skönt att du är i trygga händer nu hos de på Sahlgrenska. Sköt om dig..

/Silver Ängeln

Kommentarer
Postat av: Lena

Varma fina medmänniska Silverängel, Tack, vi är nog många läsare av Carros blogg som starkt berörs av dina kloka ord.

Om ändå empati, medmänsklighet och varmt bemötande var ledord för alla inom vården...Jag hoppas dock att det finns många silveränglar även på Gävle sjukhus, måtte de få den uppskattning de är värda och måtte "de andra" få en tankeställare...Du skriver: "Ibland önskar jag att alla inom vården varit patient i en utsatt situation pga att det får en att reflektera på hur man själv vårdar de patienterna man ansvarar för."

Så rätt du har.

Kanske borde också många inom vården vara anhörig till en högt älskad sjuk familjemedlem för att förstå hur oroligt och hemskt det måste kännas när man ser att vården och omhändertagandet inte fungerar som det ska.

Oro, rädsla, frustration och utmattning har varit Carros familjs dagliga följeslagare under lång tid och de kämpar verkligen för sin dotter.

Om någon då till slut brusar upp och använder ord som kanske inte är helt ...lämpliga.... är inte konstigt.

Tack Gode Gud för att Carro har sin familj!

2008-12-28 @ 16:32:10
Postat av: suss

måste hålla med Lena! vilken super-familj! Tänker på ALLA er ofta och allt ni måste gå igenom :(

2008-12-28 @ 21:19:25
URL: http://sussiessaga.blogg.se/
Postat av: Sussi

Stackars lilla Lina!!!!!Jag hoppas du snart återfår kraften och kämparglöden.Du är ju våran hjälte vet du väl!?Och Silver Ängelns inlägg är så sant så sant.Hoppas den/dom som behöver tar sig en funderare.Håller även med dig Lena,om att det kan komma en del olämpliga ord och yttringar i en svår situation när man kämpar för en närstående som Linas familj gör.Men det "ingår väl liksom i jobbet" när man arbetar inom vården?Att man får ta emot en massa som kanske inte är menat just till mig,men jag är den som finns tillhands att skälla på just då.Det måste man ha överseende med just inom vårdyrket menar jag.För det har jag väl inte rätt att lämna ut sekretessbelagda uppgifter på en blogg som kan läsas av hur många som helst,och prata illa och nedlåtande om anhöriga till patienten?Och dessuton vara anonym!Och visst finns det en MASSA helt fantastiska människor som jobbar på Gävle sjukhus också.Synd bara att dom"svärtas ner" av såna som ? och dennes uttalanden.

HEJA HEJA LINA!

Skickar alla tankar jag bara kan tänka med kraft till dig att komma igen!KRAAAAAAAAAAAAM

Sussi

2008-12-28 @ 23:36:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0